Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2011 08:34 - ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, 31-ГОДИШНИЯТ ОЛИГАРХ, МАГНАТ, СИН НА ИРЕН, ЧОВЕК ЗА ВСИЧКО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ
Автор: oligarchbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2011 08:35


image  

За някои 31-годишният депутат от ДПС Делян Пеевски е олигарх. Вероятно защото, откакто се е чуло името му, все е във властта и богатее от нея. За други е медиен магнат, защото е двигателят на бизнеса на майка си Ирена Кръстева, който включва доста явни и много тайни притежания. А пък мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев често казвал за него: "Той е мой служител и прави каквото му кажа."
 Вероятно той е най-прав, защото името на Пеевски не фигурира в нито една фирма, а от 20-годишен той е все на държавна служба - нископлатена, както е всеизвестно. В същото време депутатът демонстрира стандарт на живот, който не се докарва с доходите, записани в имотните му декларации. Така че или е много високоплатен служител на Василев, или има бизнес извън регистрите на държавата.
 Както е известно, Корпоративна банка финансира покупките на медиите на Кръстева и е най-големият им рекламодател.
 За има-няма 10 г. Делян Пеевски натрупа от нищото богатство и влияние. Още когато е само на 21 години, през 2001 г. става най-младият член на политически кабинет, след като тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД - най-голямото в България. Нищо че по това време Пеевски няма нужния за поста образователен ценз и е само втора година студент по право в Югозападния университет "Неофит Рилски".
 Оттогава възходът му в държавното управление е стремителен. Трамплин за него обаче е приятелството на майка му Ирена Кръстева с говорителката на царя Галя Дичева. Със сина на Дичева - Росен, с когото са много близки, Пеевски работи за каузата на младежкото НДСВ и го оглавява, когато царската партия печели изборите.
 При правителството на Симеон Сакскобургготски Делян Пеевски трупа активи от приятелството на майка си, която тогава е шеф на тотото, с министъра на спорта Васил Иванов Лучано.
 Междувременно успява да завърши висшето си образование, до януари 2004 г. да е юрисконсулт в "Ти Ви глобус" и след това да е адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.
 Със замайваща скорост от май 2005 г. вече е следовател в стопанския отдел на Столичната следствена служба. А само след още 5 месеца е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. В началото доста хора си мислят, че постът на зам.-министър му е даден от квотата на царската партия. Но малко по-късно става ясно, че надареният младеж е назначен от квотата на ДПС. През 2009 г. той вече е депутат от движението. Подражавайки на лидера Ахмед Доган, Пеевски рядко стъпва в парламента.
 От имотната му декларация като зам.- министър на бедствията и авариите в правителството на тройната коалиция става ясно, че притежава три имота, за които е платил общо 152 263 лв. За 2008 г., преди да напусне поста и да стане депутат, обявява влог от 23 361 лв. и 28 182 лв. кредит. В първата му декларация като депутат имотите не са записани, обявен е само влог от 33 000 лева. За 2010 г. Пеевски отново е записал в имотната си декларация само влог - 44 579 лв.
 Справка на "24 часа" в имотния регистър показа, че в края на 2002 г. Пеевски е вписан като купувач на мезонет от 220 кв. м и на два съседни подземни гаража на бул. "Пушкин" 34 в столицата. Продавачи са лица с гръцка фамилия. Луксозният имот е на границата на кварталите Павлово и Бъкстон под резиденция "Бояна". Посочената цена по нотариален акт е 86 834 лв., но пазарните цени в този район тогава са поне с една трета по-високи.
 По това време е все още студент по право, парламентарен секретар и шеф на борда на "Пристанище Варна". Заплатата на парламентарен секретар тогава трудно надхвърля 500 лева. Дори да е вземал още толкова от борда, няма как само с тези доходи да е купил мезонета и гаражите.
 До същото това жилище вечерта на 22 декември 2009 г. гръмна бомба, която потроши стъклото и съсипа ламарината на джипа "Порше Кайен", ползван от депутата. Джипът бил собственост на "Нова българска медийна група" на майка му, но бил отдаден за ползване на охранителна фирма "Командо", съобщиха тогава медиите. Самият той заяви пред БГНЕС, че някаква кофа за боклук е гръмнала и няма никакъв инцидент с негова кола.
 В средата на 2003 г. Пеевски купува и апартамент от 45 кв. м на ул. "Уилям Гладстон" 60. По нотариален акт сделката е за 29 763 лв. А през септември 2004 г. придобива от частни лица в София обект в жилищна сграда с площ 83 квадрата и поземлен имот с площ 30 кв. м. Сградата и поземленият имот са в един парцел.
 Въпреки че практиката е в нотариалните актове да се вписват цени, които са в пъти по-ниски от пазарните, имотите едва ли могат да бъдат купени само със заплата от държавна служба. В броя си от 12-28 май 2007 г. в. "Капитал" изчислява, че само за финансирането на сделките Пеевски трябва да е получавал минимум 4300 лв. на месец.
 В същата публикация се цитират данни от службата по вписванията в София, според които през 2004 г. Пеевски е придобил къща от 190 кв.м и дворно място в Бояна на цена 84 069 лева. В имотния регистър обаче сега няма такъв имот. Днес депутатът се вози в бронирано BMV, следвано от "Роувър" и "Алфа Ромео" с антена заглушител на подслушващи устройства. Живее в къща в баровския квартал Симеоново. В началото на 50-метровата "сляпа" улица винаги пази охрана в "Роувър", така че никой не може да влезе незабелязан. Входът на къщата, в която живее депутатът, е препречен от втори джип на охраната. За още по- голяма сигурност има и видеонаблюдение с камери.
 Как с едната депутатска заплата, която е 2200 - максимум 3000 лв., Пеевски като факир успява да поддържа имоти, скъпи коли, охрана и артистична приятелка? Странно е, че това несъответствие между реално обявени доходи и много висок стандарт на живот от никого не е проверявано. Ако пък депутатът има други доходи, защо досега не ги е обявявал?
 Или наистина Пеевски тихомълком си заработва стандарта на живот при мажоритарния собственик на банката, която финансира кръг от приятелски медии с държавни пари. Както вече писахме в Корпоративна банка има към милиард лева на държавни фирми.
 Парите на АЕЦ в клиповете на Цветелина Янева
 Цветелина Янева е най-скъпо струващата изпълнителка на чалга в момента. Парите, които се изсипват в клиповете и никога не могат да бъдат върнати с участия или албуми. Но това няма значение, защото силата на любовта е колкото на 3 блока на АЕЦ “Козлодуй”. А когато зад страстта стоят и всичките пари на българската атомна енергетика, е много лесно да си лудо влюбен.
 Освен клиповете, всеки от които струва колкото две серии на "Стъклен дом", и неприлично скъпите рокли тя е единствената в бранша, която ходи с охрана.
 Преди да нагази в чалгата, тя започна като народна певица. Днес повечето й видеоклипове и песни са правени от румънския хитмейкър Кости. За една песен прибирал по 12-15 000 евро, като най-редовната му клиентка е именно Янева. За година - времето, през което е изключително близка с Делян Пеевски - тя направи около 10 такива песни.
 Хора от бранша оценяват клиповете й на по 250 000 евро, като се включат екип, дизайнер, декори и гръцки и арабски звезди, на които да прави фичъринг. Освен това има балерини, снимат се по екзотични места, пренася се екип, летят самолети - огромно разточителство. И в тях, и по участия тя е с видимо скъпи тоалети. В клипа на песента "По-страшно" за няколко секунди се появява с червена рокля "Ланвен", която дълго вися в бутика на любимата на Мето Илиянски и никой не искаше да даде 5000 лв. за това парцалче. Тя има платен стилист, който я съветва персонално коя какво да облече. Само възнаграждението на бившия журналист от "Дневник", който има тази сладка работа, е 2000 лв.
 Янева започна да се появява навсякъде с охрана, с което стана единствената БГ певица с гардове по всяко време. Но последва завой в семейната политика. Собствениците на големите чалга клубове получиха известие, че изпълнителката повече няма да пее в заведения, защото Пеевски спира кариерата й. Не понасял любимата му да е прицел на пияници, които да я пляскат с мазни банкноти. Засега обаче Цветелина продължава да пее от време на време на избрани места. Уточнена е и новата й цена - по 3500 лв. на участие, казват собственици на клубове. В същото време тя ще продължава да прави нови песни и скъпи клипове и да се показва на концерти.
 Преди няколко седмици се разбра, че Янева е първата, която си позволи да се откупи от “Пайнер”. Фолкаджийките на Митко Димитров са заковани при него с по 10-годишен договор, а на Янева й оставаше да пее още 5 г. при неговите условия. Контрактите с младите певици обикновено им дават по 20-30 процента от парите, спечелени по участията, а останалото е за продуцента. Сега вече младата Цветелина се нарежда до първата дама на “Пайнер” - Глория, която единствена има права като продуцент и плаща на Пайнера само 10-15 процента от спечелените пари. Янева не бяга от продуцента си, но вече има друга позиция и ще прибира голяма част от парите от участия.
 Приятелки на Цветелина Янева клюкарстват, че тя била изненадана с мезонет в полите на Витоша - в новия комплекс "Берлин" в Бояна.

09.12.2011,24 ЧАСА
Виж още:

» Цв. Василев вече влиза и в бизнеса с мобилни плащания

» “24 часа” очаква отговор колко са парите на държавата в Корпоративна търговска банка

» И парите за магистралите през банката на приятелския кръг

» До 4% лихва на влог и 12% при кредит за държавни фирми в Корпоративна банка

» “24 часа” очаква отговор колко са парите на държавата в Корпоративна търговска банка





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oligarchbg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 31135
Постинги: 13
Коментари: 11
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930