Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2011 08:12 - ГАБРОВЕЦ-ОЛИГАРХ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ НИКОГА НЕ Е БИЛ СЕЛСКИ КАРУЦАР НИТО СОФИЙСКИ СТАЧНИК
Автор: oligarchbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2011 08:23


imageimage  1999 г., преди Корпоративна банка. Събота, 3-ти Декември 2011, 24 Часа image На сателитна снимка се вижда, че къщата на Цветан Василев е в близост до правителствената вила на президента Георги Първанов.

A- Бизнесменът Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна банка, в която са съсредоточени парите на държавните предприятия, живее в къща, която се води на фирмата му “Инвест мениджмънт”.
 Според НАП, ако фирмен имот се ползва за жилищни нужди, без да е обявено, е нарушение, тъй като се спестяват данъци. НАП обаче не е проверявала Василев.  image

“Мистър Икономика” за 600 млн. лева
 Активи, които надхвърлят 4,5 милиарда лева, управлява
новоизбраният "мистър икономика" Цветан Василев.

 От тях 3,8 млрд. се падат на Корпоративна банка, на която олигархът е мажоритарен собственик и в която все още са по-голямата част от парите на дружествата с преобладаващо държавно участие. 
 Изчислено през борсовата капитализация на банката, личното състояние на Василев като акционер в нея се равнява на 276 млн. лв.
 Ако към това число се добави нетната стойност на активите на други негови големи фирми като "Бромак", ТЦ-ИМЕ, "Кен трейд" и други, излиза, че състоянието на Василев е приблизително 600 млн. лева. Което май го прави най-богатия българин. 
 Присъждането на титлата на Василев за цялостен принос в българската икономика от свързаното с него сп. " Икономика" предизвика смут в редиците на бизнеса. Членове на журито заподозряха, че изборът е нагласен. "Не съм чул някой да е гласувал за Цветан Василев. Ако няма скрито-покрито, да публикуват кой го е номинирал и кой как е гласувал", настоя членът на журито Георги Ангелов от "Отворено общество". Само едрите собственици решават сами съдбата си "Преходът от социализъм към капитализъм даде много възможности. През това време някои хора много успяха, други не успяха. Аз съм противник на идеята, че българското общество може да бъде изградено от хора, които решават сами съдбата си - дребни и средни собственици. Това е най-дълбока заблуда, това е най-голямата утопия. Средната класа е формирана от мениджъри на компании, които са собственост на по-богати хора. Ще го обясня елементарно - ако всеки би бил толкова добър господар на собствената си съдба, то всеки би бил готов да управлява и държавата." Това са думи на банкера Василев в интервю пред габровски вестник. И ако се съди по тях, явно той е от хората, които в прехода са успели. И са готови да управляват държавата чрез бизнеса си. А един поглед върху бизнеса му показва, че той е стъпил във всички апетитни сектори на икономиката.

 Достигането на това положение е нещо като американската мечта, но в български вариант.
 На интернет страницата на Корпоративна банка, чийто шеф на надзора е Василев, в биографията му пише, че е роден през 1959 г. в Габрово. Висшето си образование завършва в сегашния УНСС със специалност "Международни икономически отношения". За да влезе в тази специалност по онова време, човек трябва да има препоръка от градския комитет на БКП. Както и за да учи в чужбина. Василев започва да учи в университета в Лодз, Полша, и прекарва там две години. Връща се в България и през 1985 г. завършва УНСС.
 До 1991 г. се труди като научен сътрудник в Института по международна икономика и пазарни проблеми. След това, точно в периода на червените куфарчета, основава финансово-брокерските компании "Бромак" и "Фина С".
 От 1995 г. до 1999 г. е началник на управление "Валутни операции и ликвидност" на ЦКБ, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. През това време с пълна сила тече скандала за изчезналите милиони на израелския бизнесмен Майкъл Чорни. Той съдеше банката от която се губеха следите на 6 млн. долара
 За кратко Василев е началник-управление "Пазари и ликвидност" в ТБ "България инвест" (сега банка "Алианц България").
 От средата на 2000 г. е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна банка, а от 2003 г. е мажоритарен собственик и шеф на надзора.
 От офшорки към милиони
 Банката е създадена след пререгистрацията на финансовата компания "Булгарсофинвест", собственост на Булбанк и руската Внешекономбанк през 1994 г. След като дълги години функционираше като дъщерна на Булбанк, бе продадена през май 2000 г. Собственици станаха 10 офшорни фирми. Постепенно с годините офшорните собственици изчезнаха, докато банката стана изцяло собственост на Василев. Постепенно той се сближава с властта, което го превръща в един от най-едрите олигарси в държавата. Най близка е връзката му с ДПС. Оказа се, че лидерът на ДПС Ахмед Доган държи в Корпоративна банка хонорара си от близо 1,2 млн. лв, който получи за консултации по хидровъзела "Цанков камък". При това с лихва от 12% на година, каквато не се дава на редовите клиенти. Това е необичайно висока лихва - през същия период от време Доган е можел да получи кредит от същата банка с лихва 8,9% . Очевидно г-н Доган е от най-скъпите клиенти на КТБ, чийто рекламен лозунг е “Клиентите са ни скъпи”.

 През 2003 г. Василев вече е председател на надзорния съвет на Корпоративна банка, какъвто е и до днес. Оказва се обаче, че като банкер той е успял да развие и допълнителен бизнес. Името му като собственик или участник в управата се среща освен в Корпоративна банка и в застрахователно дружество "Виктория", "Бромак", "Фина С", ТЦ-ИМЕ, "Мел финанс", "КВ-Реал", "Тръст Василеви", "Ломб`ард", "Химик", "Пактол трейд", "Сезони-3", "Естейд", показва справка в информационната система ДАКСИ.
 Разностранни интереси
 Интересите на Василев може да се разделят по сектори - финансов, недвижими имоти, медийни проекти, че дори и авиокомпания.
 В сектора на финансовите услуги извън банката те са съсредоточени в "Бромак", "Фина С", ЗАД "Виктория", "Бромак инвест", "Бромак финанс". Гръбнакът на тази струкура са "Бромак" и инвестиционният посредник "Фина С" и финансовата къща "Фина Ц".
 Активите на първата компания в края на 2010 г. са близо 197 млн. лева, а печалбата й е 8,7 млн. лв. Чрез нея Василев държи и малко над 57% от Корпоративна банка.
 Ако се изчисли нетната стойност на активите, след като се извадят задължения по кредити към доставчици, се получава стойност от 60 млн. лв. "Бромак" има 100% от учреденото тази година "Бромак финанс" с капитал от 4 млн. лв., 50% от "ТМ имоти", 51% от "Бромак инвест" с капитал от 100 млн. лв., 60% от "Финтур 98".
 "Фина Ц", изцяло собственост на Василев, е повече от интересно дружество, за което по-подробно ще разкажем в следващи публикации. Има активи за 34,5 млн. лв. в края на 2010 г., сочи финансовият отчет на компанията. Печалбата е била 457 000 лв. При нея изчисленията на нетната стойност на активите правят приблизително 2,3 млн. лв.
 "Фина С" пък е инвестиционен посредник, член на Българската фондова борса. Там основен акционер е "Афлик България" в съдружие с Цветан Василев. В края на миналата година има активи за над 3,3 млн. лв., печалба от 39 000 лв. и е завъртяла оборот от над 80 млн. лв.
 Василев активно присъства и в застраховането чрез Застрахователно акционерно дружество "Виктория". Освен че е в управата на компанията, акционер в нея е и "Мел финанс", където Василев също е в съвета на директорите.
 И както Корпоративна банка, в която са парите на повечето големи държавни фирми, така и ЗАД "Виктория" се оказва с интереси към държавни пари, за които се бори с конкурентите си “ноктите и зъбите” на кръга от медии, финансирани от банката. Дружеството застрахова държавни дружества - ТЕЦ "Марица-изток 2" и Национална компания "Железопътна инфраструктура".
 Телеапетит
 Дали защото е бил много добър математик като ученик, дали заради хоби, или от съвсем други подбуди, свързани с пари и още повече власт, силен интерес има банкерът и към цифровизацията на ефира в България чрез т.нар. мултиплекси. Той е представител за България на кипърската офшорка "Манселорд", която държи половината от "НУРТС България".
 В страната ни бяха дадени 6 лиценза за мултиплекси. Четири от тях са на естонската "Хану про", като банковата гаранция на компанията бе осигурена от Корпоративна банка. Естонците заявиха, че ще използват инфраструктурата на НУРТС за изграждането на своите системи.
 "НУРТС България" пък придоби словашката "Тауърком", която притежава другите 2 лиценза за мултиплекси. Така, който държи "НУРТС България", ще контролира и цифровизацията.
 Активността на Цветан Василев в областта на медиите не свършва само с това. Банкерът е в една от последните големи сделки. През май 2009 г. "България медия холдингс" - инвестиционен фонд, базиран в Австрия, стана собственик на TV7. Василев беше посочен като финансов консултант, който представлява интересите на собствениците. Работещите в телевизията обаче го припознават като действителния собственик. "Аз работя за него" - с тези думи Николай Бареков разгонваше другите журналисти на онзиденшната церемония, на която банкерът бе обявен за "мистър икономика".
 С недвижими имоти се занимават дружествата на Василев "Инвест мениджмънт" и "КВ-Реал". Първата е собственост на семейната фирма "Тръст Василеви", която е на Цветан Василев, съпругата му и дъщеря му. Явно кризата в имотите е засегнала "Инвест мениджмънт", защото компанията, която има активи за 25,8 млн. лв., е отчела загуба от 1,8 млн. за миналата година.
 Банкерът е известен и като спонсор на различни спортове и меценат. Той е в управата на федерациите по бридж и самбо, а чрез Корпоративна банка награждава българи, станали световни или европейски шампиони. Собственик е и на футболният клуб "Ботев "- Пловдив.
 Перла в короната
 Перла в короната на Василев може да се нарече фирмата ТЦ-ИМЕ. През 2003 г. тя има 15 души персонал и активи за 145 247 лв. Според финансовия отчет в края на миналата година ТЦ-ИМЕ вече притежава активи за над 420 млн. лв. Текущите задължения тогава са били над 137 млн. лв. Към 9-месечието на тази година капиталът на фирмата вече е над 180 млн. лв., активите са станали 502 млн., а задълженията са над 217 млн. лв. В същото време дружеството е раздало заеми за 219 млн. лв. Как ТЦ-ИМЕ успява за 8 години да натрупа толкова активи в отчетите, не се разбира. От тях става ясно обаче, че разчита на заеми.
 Прилагайки отново метода за изчисляване на нетната стойност на активите, приблизителната стойност на компанията е 250 млн. лв.
 ТЦ-ИМЕ стана съдружник на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева и синът й - депутатът от ДПС Делян Пеевски при покупката на редица медии, а кредитът за сделката дойде от Корпоративна банка.
 Сега Василев няма официално участие в групата на Кръстева и Пеевски, но пък има участие чрез ТЦ-ИМЕ в структурата, която придоби ИПК "Родина". Самият банкер твърди, че чрез това "може да се осигури развитието на интересен инвестиционен проект на терена на ИПК "Родина". Неотдавна правителството съобщи, че продава въпросния терен.

Как Цветан Василев се сдоби с 600-те милиона лева, четете в следващи броеве
 Имотите му стигат до 3,2 млн. евро.Цената на имотите, които притежава Цветан Василев, варира от 660 000 евро по минимална стойност до 3,2 млн. евро по максимална, сочи оценка на брокери.
 Справка в имотния регистър показва, че Василев притежава четири жилища в столицата на улица "Пчела" и още едно на улица "Кричим". Общата им стойност, оценена от брокери, е към 430 000 евро.
 Банкерът има и три парцела по над 1000 квадратни метра в Драгалевци и още два от над 1500 квадрата пак в София, чиято стойност е между 320 000 и 750 000 евро.
 В Созопол има къща, чиято цена може да стигне и 500 000 евро, с лозе от над 9 декара и два поземлениимота.
 Най-скромен е имотът на Василев в Банско, където има апартамент за не повече от 48 000 евро според оценката на брокери.
 А най-импозантна е къщата на банкера в София на ул. "Саша Попов" в престижния квартал Бояна. Входът й е срещу пропуска за държавната вила, в която живее премиерът Бойко Борисов в резиденция "Бояна", а през една къща от тази на Василев е вилата, която обитава президентът.
 По-интересен обаче е фактът, че червената къща, наподобяваща английски замък, не се води на името на Василев.
 Той е прехвърлил имота на фирма "Никс трейд 08", която сега е прекръстена на "Инвест мениджмънт", а тя пък се държи от семейната компания "Тръст Василеви". Според оценка на брокери квадратният метър в района на държавната резиденция, е от 1200 до 2500 евро в зависимост от състоянието на имота. При площ от над 600 кв. м цената на имота, в който живеят банкерът и семейството му, се доближава до максималната от 1,5 млн. евро.
 Ползването на фирмен имот за жилищни цели бе сочено като едно от основните нарушения, които данъчните засякоха при акция "Хеликоптер" през миналата година.
 Тогава НАП засне редица луксозни имоти в страната, а шефът на приходната агенция Красимир Стефанов обясняваше, че ще има проверки дали се плащат съответните данъци за имотите, или се спестяват, като те се регистрират на фирми. Освен това тази схема създава предпоставка за теглене на ДДС от строителя, което може да се окаже неправомерно, ако имотът след това не се използва за фирмени цели, а за частни жилищни нужди.
 Според източници на "24 часа" имотът на Василев в Бояна не е проверяван. Не е ясно дали той е декларирал, че го ползва за жилищни нужди. Акого е сторил, нарушение няма.
 В Созопол, в южната част на баровския квартал Буджака с изглед към къмпинг "Каваците" е лятната къща на Цветан Василев. Не е на първа линия, но от височината й се разкрива разкошна гледка към залива. От морето на 60-70 метра я дели околовръстен път.
 Отдалече вилата не се набива на очи заради масивната двуметрова ограда, която я опасва. Над нея се вижда само вторият етаж с няколко огромни арки. Издържана е в бледожълто като хасиенда в типичния испански стил. Отвсякъде е опасана с камери, а още с приближаването към нея автоматично се включва силен прожектор. Има и денонощна охрана. В къщата се влиза през портал от ковано желязо, до който се стига по ефектна каменна настилка.
 Буджака е застроен предимно от софийски бизнесмени, които навестяват разкошните си имоти през лятото. През останалото време се мяркат предимно строители, които вдигат рамене за стопанина на голямата жълта къща. "Нито го знаем кой е, нито сме го виждали", твърдят дюлгери на Буджака.
 В близост до хасиендата на Василев са бунгалата на строителния холдинг "Анел", а в същия ред, но малко по-надолу се пада вилата на някогашния министър на туризма Валентин Василев, който повлече в крак на застрояването на Буджака. Затова заради фамилията повечето местни бъркат Цветан Василев с него.
 Имотът на банкера се разстила на 1,5 дка, като застроената площ е 175 кв. м. Зад оградата има и друга, по-малка постройка на 64 кв. м. Собственици на къщата са Цветан Василев и съпругата му Антоанета.
 Според картата на Банско в кв. 292, УПИ V, където според имотния регистър е апартаментът на Василев, се намира жилищна сграда на 3 етажа, документирана като апартаментен хотел. Тя е една от първите, построени в града още преди началото на строителния бум, доста скромна на фона на останалите апарткомплекси. Била е предвидена за семеен хотел, но преустроена като жилищна. Апартаментите са с по две стаи и санитарен възел.
 "Когато я строих, наоколо нямаше други сгради, нито улици. Беше много отдавна и сградата е много скромна. Цените тогава също бяха много ниски. Категоричен съм, че не съм продавал жилище на г-н Василев. Чувал съм и знам кой е, защото е известен, но не мисля, че този човек може да си купи толкова обикновено жилище", каза Димитър Зографов, собственик на фирма "Елми" ЕООД.
 Скандал с централата на банката
 Централният офис на Корпоративна банка се намира в сграда - паметник на културата, на софийската улица "Граф Игнатиев". Тя е построена от банкера Атанас Буров през 1921 г. и става централа на неговата Българска търговска банка. Обявена е за паметник с национално значение.
 Наследниците на Буров продават на Корпоративна банка два от етажите. Цветан Василев впоследствие е разпитван в съда за това как се е сдобил със сутерена, партера и първия етаж на постройката. Той притежава обща площ от 848 кв. м в имота.
 Това става благодарение на скандалната общинска фирма "Софийски имоти", когато неин шеф е Тошко Добрев. През 1999 г. се издава акт за общинска частна собственост от кмета на район Средец. След това с решение на Столичния общински съвет имотът е включен в капитала на "Софийски имоти", а дружеството го продава на Цветан Василев. Сумата, която плаща финансистът, се оказва с около 1 млн. лв. по-ниска от пазарната стойност на имота.
 Прокуратурата назначава многократни проверки по случая, а в съда е внесено обвинение за безстопанственост срещу Василев. Тъй като от 1999 г. е минало много време, липсват свидетели, прокуратурата работи по документи.
 При показанията си в съда Василев обяснява, че цената е толкова ниска, защото имотът е закупен с големи тежести. В крайна сметка до дело не се стига, а прокуратурата спира проверката.
 Фоторепортерите на “България Днес” чакат милиона си от Христо Грозев
 Претендиращият с честността и почтеността си бизнесмен Христо Грозев загуби облог. Той ще трябва да даде 1 милион лева на фоторепортерите на в. "България Днес", които го снимаха в сряда вечерта как излиза замислен от новия офис на депутата от ДПС Делян Пеевски на ул. "Бачо Киро".
 За пропусналите "облога" припомняме:
 На 17 ноември Грозев, който претендира за собствеността в "Медийна група България холдинг" - издаваща вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа", даде пресконференция. На нея той категорично отрече връзки с депутата Пеевски, ръководещ куп медии, които майка му Ирена Кръстева купи с финансовата помощ на Корпоративна търговска банка.
 Отношенията между Пеевски и мажоритарния собственик на банката Цветан Василев са толкова близки, че от известно време насам Василев откровеничи в интервюта, че го приема като свой син.
 В банката на Василев държат на разплащателни сметки с ниска лихва парите си повечето големи държавни компании от енергетиката, транспорта и съобщенията и други. Става дума за около 400 милиона лева държавни пари, с които банката оперира и от които получава солидни такси за обслужването.
 От тези средства банката дава пари да се рекламира в медиите на Кръстева, надзиравани от сина и. Все по- силни стават предположенията, че с държавните пари банката финансира медийните сделки на Пеевски и Кръстева. Избраният преди два дни за "мистър икономика" Василев обаче отрича.
 На пресконференцията на 17 ноември Грозев заяви, че не е зависим от Пеевски и че само с опрян в главата пистолет би му продал дяловете си в "Медийна група България холдинг". Тогава той обеща, че ще даде 1 милион лева на този, който му покаже снимка, която доказва връзката му с Корпоративна банка и депутата от ДПС.
 В сряда към 17.30 ч обаче бедният виенски бизнесмен Христо Грозев е засечен от папараците на в. "България Днес" тичешком да пристига с документи под мишница в бронирания офис на "Скорпион шипинг" ООД, в който отскоро се е нанесъл депутатът от ДПС Делян Пеевски.
"Спявката му с Пеевски се проточи към 45 минути. След това Грозев си тръгна умислен, ровейки в телефона си и стиснал органа на депутата "Телеграф". Петнадесет минути по-късно от офиса се изнизаха и колите на Пеевски", писа вчера в. "България Днес".
 Чакаме си милиона" обяви "България Днес", след като публикува снимките на входа на офиса в пресечката на бул."Дондуков" и на загрижения Грозев, който излиза от него по здрач.
 Дали бизнесменът ще удържи на думата си?
 Късно вечерта в четвъртък Грозев публикува туит, изпратен до него с въпроса: "Ще спазите ли обещанието си за 1 млн. лв. награда на този, който ви заснеме във връзка с Делян Пеевски?"
 Почти в полунощ следва нов туит, вече от самия Грозев, който гласи: "Заглавие от утрешния"БГДнес "Грозев пипнат при Пеевски". Това обяснява туита от по-рано днес".
Но не дава отговор защо Грозев продължава да твърди, че не е зависим от Пеевски и не му помага в попълзновенията към собствеността на "24 часа", "Труд" и "168 часа".
 Според източниците на всекидневника "България Днес" в бронирания офис на фирмата, която се занимава със спедиторска дейност, Пеевски "провежда конспиративните си срещи с главни редактори на подчинени издания".

Виж още:

» Делян Пеевски - човекът за всичко на Цветан Василев

» Цв. Василев вече влиза и в бизнеса с мобилни плащания

» “24 часа” очаква отговор колко са парите на държавата в Корпоративна търговска банка

» И парите за магистралите през банката на приятелския кръг

» До 4% лихва на влог и 12% при кредит за държавни фирми в Корпоративна банка





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oligarchbg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 31101
Постинги: 13
Коментари: 11
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930