Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2011 08:53 - КОРПОРАЦИЯТА НА БАНКЕРА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ СЕ ОХРАНЯВА ОТ 200 ГАРДОВЕ, А ЗА ЗАДГРАНИЧНИ ПЪТУВАНИЯ ПОЛЗВА ЛИЧНИЯ СИ САМОЛЕТ
Автор: oligarchbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2011 09:02


image

ДПС кадърът Делян Пеевски и шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев обсъждат развитието на бизнеса в България

Корпоративна и търговска банка (КТБ) е гара разпределителна за по-голяма част от парите за обезщетения на собственици на отчуждени земи за строителство на магистралите в страната.
 През сметките на КТБ са минали и средствата за строежа на южната дъга на Околовръстното шосе в София. "Корпорацията" на банкера Цветан василев е новият приятелски кръг след залеза на "Мулти", "Орион" и "Олимп".
 Нов бизнес кръг около банкера
Цветан Василев завзема нови територии във всички сфери на икономиката в България, установи проверка на "168 часа" при свързаните с него и фирмите му лица.
 Структурата, известна в бизнес средите като "Корпорацията", се превръща в приятелски монопол благодарение на близо милиард от парите на държавните предприятия, депозирани при неясни условия в КТБ. Търговия, туризъм, строителство, медии, недвижими имоти, индустрия, европроекти са само част от секторите, в които новият приятелски кръг около Цветан Василев има сериозни интереси.
 Експанзията им започва след залеза на последния бизнес кръг, свързан тясно със законодателната, изпълнителната и съдебната власт - "Мултигруп". След убийството на боса Илия Павлов през 2003 година мулташкият бизнес се разпада на части, акционерите и семейството на бореца поделят останките и вече не са фактор в икономиката.
Веднага след това изгрява звездата на Цветан Василев като новия бос и любим банкер на всички правителства до днес.
 Според анализатори на бизнес средата у нас е въпрос на време "Корпорацията" с лидер Цветан Василев да последва съдбата на "Мулти" с Илия Павлов, "Олимп" със Славчо Христов и "Орион" с Мирчо Спасов.
 Най-характерната обща черта между тези групировки, освен че се ползват с подкрепата на политици, е, че имат банка, през която минават паричните потоци не без помощта на държавата. По времето на "Орион" това е Българска земеделска и промишлена банка.
 При "Олимп" е БРИБанк, преименувана по-късно на СИБанк, с шеф на Надзорния съвет реторантьорът Славчо Христов. "Мулти" също контролираше подобна финансова институция - Кредитна банка.
 Днес фунцията на център изпълнява Корпоративна търговска банка с шеф Цветан Василев, където са депозирани парите на държавните предприятия и чрез тях се финансират редица сделки от най-апетитните сектори на икономиката.

Банкиране
 Малката като мащаби и капитал Корпоративна и търговска банка успява да привлече парите на държавните предприятия към края на управлението на царя и целия мандат на тройната коалиция.
Средствата, депозити и разплащателни сметки бележат ръст и по време на управлението на ГЕРБ, като стигат внушителната цифра от 1 милиард лева.
Въпреки отказа на министерствата да предоставят информация при какви условия държавата държи парите точно там, едно е сигурно - лихвите по депозитите са в пъти по-ниски, отколкото кредитите със същите пари, които дава банката на бизнеса. Така за няколко години "Корпорацията" трупа печалби, които успешно насочва към други сектори в икономиката.
 Застраховането е един от най-успешните бизнеси на "Корпорацията", отново благодарение на държавата. Застрахователното дружество "Виктория" е спечелило договори за застраховане на държавни предприятия и институции в размер на 43 милиона лева в последните години.
Цветан Василев е в Надзорния съвет на компанията, а фирмата му "Мел Финанс" е съсобственик на дружеството. Това подразделение на "Корпорацията" се ръководи от изпълнителния директор Данчо Данчев.

Охрана
 Като всяка уважаваща себе си бизнес група "Корпорацията" си има и охранителна фирма с над 200 души персонал. Това е неизвестното дружество "Дар 02", където КТБ държи 90 процента от акциите. То е за собствени нужди и охрана на обекти на банката. Охранителната фирма на Цветан Василев е една от малкото, за която няма данни да е сключвала приоритетно договори с държавни предприятия.

Консултанти по програми на ЕС
 През 2007 година Корпоративна банка влиза мощно в редица бизнеси, като купува основния пакет акции от "Велдер консулт", която е част от друга група със същото име. След като Цветан Василев влиза в това дружество, то става собственик на зала "Универсиада", след като Националната спортна база не успява да си върне кредит, отпуснат й от КТБ. Освен залата, където е офисът на фирмата, "Велдер консулт" има договор с българската агенция за инвестиции за анализиране на бизнес климата в България. Движи и редица проекти, финансирани по оперативни програми на Европейския съюз. Клиенти са й общини и фирми, които задължително искат проектите им да минат през държавната администрация...

Туризъм и недвижими имоти
 "ТМ Имоти" е собственост на "Бромак", където шеф е Цветан Василев. Фирмата е основен акционер в КТБ. "ТМ Имоти" се върти съвместно от Цветан Василев и друг шеф в банката - Орлин Русев. "ТМ Имоти" ще гради ваканционно селище край един от бастионите на ДПС - село Гърмен, на площ от над 100 дка в планината. Местността в Западните Родопи, на която Корпорацията иска да строи, попада в защитена територия с уникални природни забележителности и Министерството на околната среда още умува дали да им разреши строеж.
"Булит 2007" е една от фирмите големи акционери в Корпоративна банка.
Освен сделки с Държавния резерв по времето на Делян Пеевски като ресорен зам.-министър на Емел Етем, "Булит" има и сериозни интереси в туризма.
Фирмата, акционер в банката на "Корпорацията", участва в консорциум, който изкупува хотели и апартаменти в "Св. Константин и Елена" край Варна.

Въздушен транспорт
 Чрез семейната фирма "Тръст Василеви" с капитал 15 милиона и управител съпругата му Антоанета, Цветан Василев навлиза и в авиобизнеса. За целта е създал компанията "Сънлайт Ер", която има издаден оперативен лиценз от Министерството на транспорта да превозва пътници със собствен транспорт. Така Василев се намества в апетитен бизнес, където българските играчи са десетина. Запознати с делата на олигарха твърдят, че засега самолетът на компанията обслужва единствено собственика си за трансграничните му пътувания. По този показател шефът на "Корпорацията" вече може да се мери с бизнесмени от ранга на Васил Божков и Цеко Минев.

Спорт
 Цветан Василев не остава по-назад от покойния шеф на "Ваи холдинг" Георги Илиев и редица знакови бизнесмени, които през годините станаха собственици на футболни клубове. Чрез дъщерното си дружество "Институт по микроелектроника" той е шеф на пловдивския "Ботев", който засега е в "Б" група на родното първенство, но има амбиции да влезе в елита, точно накъдето се стремят всички дружества в кръга на "Корпорацията".

Медии
 Близкият приятел на Цветан Василев - депутатът от ДПС Делян Пеевски, от години контролира мощна медийна група, която включва вестници, телевизии и сайтове. Освен това Институтът по микроелектроника, който държи "Ботев" - Пловдив, е собственик и на Национално управление "Радио- и телевизионни станции", което единствено има лиценз за цифровизацията. Тези придобивки са закупени с кредити от Корпоративна търговска банка, а част от официално управляващите новата медийна група на "Корпорацията" имат още по-интересни връзки в инвестиционното строителство.
Там шампион е довереното лице на Цветан Василев-Теодора Танева. Тя управлява мащабни проекти, които предвиждат строежи на цели нови квартали в София като този, който ще изникне зад Централна жп гара. Освен това оманските съдружници на Цветан Василев в Корпоративна банка също имат намерение да инвестират в мащабно строителство край София и в Рила.
 Друга любопитна фирма в кръга "Корпорацията" е "Вивес" ЕАД. Тя също държи акции в КТБ, а заедно с друга компания - "Афлик България", от това лято са собственици на русенската корабостроителница. Шефове на "Афлик" са Янчо Ангелов, който е в надзора на Корпоративна банка, и Бисер Лазов, който управлява фирмата на Цветан Василев "Бромак".
Освен това лица, свързани пряко с Цветан Василев, управляват мащабен бизнес с продажба на автомобили, инвестиции за милиони в земеделска земя и участия в предприятия от тежката индустрия.
 Засега "Копропацията" се очертава като много по-мащабна от другите бизнес кръгове, близки до властта в миналото - "Орион", "Олимп" и "Мулти".
КИРИЛ БОРИСОВ

Корпоративна лапа и от магистрали

Парите на държавните предприятия не са единствените публични средства, които минават приоритетно през банката на Цветан Василев.
Корпоративна е избрана за гара разпределителна на по-голямата част от парите за обезщетенията на собствениците на отчуждени земи за строителството на магистрали в страната и южната дъга на Околовръстното шосе в София. Това показва справка в решенията на Министерския съвет през 2006 година и разпоредби на Пътния фонд година по-късно. Фонд "Републиканска пътна мрежа" към Министерството на регионалното развитие открива сметка в банката още през 2006 година и оттам минават парите на държавата за строеж на най-важните пътни обекти.
През 2008 година е изготвен списък със собственици на земи, които ще бъдат отчуждени заради строеж на инфраструктура. Той е изпратен в Корпоративна търговска банка, която е избрана за обслужваща потока от десетки милиони за обезщетения. Това е във връзка с решение на правителството на Станишев за отчуждаване на имоти за строежа на южната дъга на Околовръстното шосе в София.
Любопитна подробност е, че парите са изплатени 2 години след като са внесени. Това става през 2010 година със заповед на областния управител. По това време обслужващата банка на Пътния фонд вече е друга.
Същото се случва и със строежа на автомагистрала "Люлин", с решение на Министерския съвет от 2006 година за отчуждаване на частни имоти за магистралата. Средствата за отчуждаване на имотите са внесени от инвеститора Фонд "Национална пътна инфраструктура" точно в Корпоративна банка. Така там се откриват сметки поименно на всички, които попадат в списъка за обезщетение. Десетки милиони отново тръгват към трезора на "Граф Игнатиев" 10 в София. Част от тях са европейски пари, защото магистралата е съфинансирана от Брюксел.
Междувременно обаче собствениците на земи под асфалта завеждат дела и искат по-високи обезщетения за имотите си. Така докато приключат съдебните спорове, парите им остават по сметки на Корпоративна, избрана да обслужва тази дейност от Пътния фонд, оглавяван тогава от Веселин Георгиев-Батко.
Много от тях завеждат дела, като твърдят, че не са обезщетени, въпреки уверенията на държавната администрация, че ги има в списъците, които са изпратени в Корпоративна банка. Други наследници на имоти, отчуждени за пътища, претендират, че са им изплатени само част от сумите. Така по съдебните дела лъсва поредният държавен паричен поток, който е насочен към КТБ.
Парите за обезщетенията на собствениците на имоти, отчуждени за автомагистрала "Люлин", са внесени в КТБ през 2007 година, а изплащането им продължава и до днес. Забавянето отчасти е заради спирането на парите от Европа заради скандалите с източването на Пътния фонд. През това време средствата са съхранявани на сигурно място - в трезора на КТБ.

Арестуваха адвокат, разкрил корупционни схеми на кръга около Цветан Василев
В сряда следобед ГДБОП арестува адвокат Николай Велков, който е един от арестуваните по акция "Октопод" и сочен от МВР за мозък на организацията.
Белезниците щракват около китките на Велков веднага след скандална пресконференция, на която адвокатът и бивш шеф на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, разкрива корупционни схеми, свързани със специалните служби и финансовата институция.
Поводът за ареста е жалба на подземния бос Кирил Киров-Японеца, че е изнудван от Николай Велков за 20 хиляди лева. Парите трябвало да му бъдат предадени, за да не завежда дело за побой. Преди седмица Киро Японеца преби в столичен бар Николай Велков, после му се извини, но адвокатът бе категоричен, че ще съди бизнесмена за побой.
Според шефа на ГДБОП комисар Станимир Флоров Велков е арестуван в момент на предаване на парите.
Далеч по-скандална от поредния арест на Велков бе пресконференцията, на която той и друг бивш шеф в КТБ Любомир Весов изнесоха факти около финансирането на Корпоративна търговска банка.
"Цветан Василев е поръчал да бъда обвинен и осъден, като за целта вече били осигурени конкретен прокурор и съдия, а медийният магнат Делян Пеевски, който е приближен на Василев, е платил шестцифрена сума за това" - заяви по време на пресконференцията Николай Велков. Според него в близката до правителството Корпоративна банка са събрани държавни пари в размер на над 1 милиард лева, а службите за сигурност работят, за да могат да попълнят средствата в нея.
Николай Велков и Цветан Василев работят заедно в КТБ години наред, като според твърденията на първия той е поканил "Мистър Икономика 2011" в КТБ, а по-късно е изгонен от него.
Заедно с Велков на пресконференцията се изказа и Любомир Весов, който работи в Корпоративна търговска банка от 2004 до 2008 година. Той твърди, че е освободен от банката от Цветан Василев с мотива, че познава Николай Велков и Алексей Петров.
По думите му не може, когато в пенсионните и социалните фондове липсват "някакви си 35 милиона лева", той да преразпределя държавни средства към частна институция. "За нея Борисов каза, че ще фалира, ако се извадят тези пари, къде тогава е контролният орган БНБ, който трябва да предотвратява свръхконцентрацията", попита Весов. Той разкри схемата, по която Корпоративна банка печели от държавните средства.
"Акумулираните средства по разплащателни сметки и депозити имат около 1,5-2% лихва, около 2% са разходите на банката, а кредитите на физически лица, частни и държавни фирми се дават при лихва между 9,5-12 %. Разликата от 7-8% е чистата печалба на банката. Така частната банка сериозно се облагодетелства от държавните средства, съхранявани в нея. Част от тези пари вероятно се дават като комисиони, а с друга част банката участва в приватизация на държавни фирми" - разказва Любомир Весов, без да конкретизира, че става въпрос за банката на Цветан Василев.
Арестуваният заедно с Алексей Петров, Николай Велков, е сред учредителите на КТБ и бивш акционер във финансовата институция.
Според МВР срещу Велков има достатъчно доказателства, че е притискал и изнудвал Киро Японеца за 20 хиляди, за да не завежда наказателно дело срещу него.
По думите на Флоров парите били искани, "за да оправят взаимоотношенията си и да не минават през съда".
Откакто Киро Японеца преби бившия съдружник на Цветан Василев и настоящ негов враг - адвокат Николай Велков, последният изказва съмнения, че точно Василев е поръчал да бъде набит.

08.12.2011,168 ЧАСА
Виж още:

» Делян Пеевски - човекът за всичко на Цветан Василев

» Цв. Василев вече влиза и в бизнеса с мобилни плащания

» “24 часа” очаква отговор колко са парите на държавата в Корпоративна търговска банка

» До 4% лихва на влог и 12% при кредит за държавни фирми в Корпоративна банка

» “24 часа” очаква отговор колко са парите на държавата в Корпоративна търговска банка

  Още от София

» На 11 декември рожден ден имат

» Забраняват гаражите да са магазини

» Корпоративна обслужва най-мощните дружества на МО

» 10 000 подписа срещу добива на шистов газ

» Пуснаха Велков - няма доказателства за престъпление

Етикети: Цветан Василев, Корпоративна банка, Делян Пеевски



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oligarchbg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 31092
Постинги: 13
Коментари: 11
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930